Logo ASEF

/ Eivissa i Formentera Contra el Càncer manté el llegat de Helen Watson poc després de complir un any del seu comiat

/ La guia de recomanacions per a l'entorn de les persones al final de la vida se centra en les cures, la comunicació o com gestionar la mort al domicili

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera (asef) ha editat una guia de recomanacions per a pacients i familiars al final de la vida, impulsada per la Unitat de Cures Pal·liatives, que ha comptat amb el finançament de l'Associació Eivissa i Formentera Contra el Cáncer (IFCC).

La guia de recomanacions per a l'entorn de les persones que tanquen el cicle vital se centra en aspectes com les cures del pacient i l'autocura del familiar, la comunicació, dins de la família i amb els més petits de la casa, els canvis físics i símptomes que apareixen en els darrers dies de vida, o com gestionar la mort al domicili amb recomanacions pràctiques sobre els tràmits a realitzar.

Aquesta guia forma part d'una sèrie de guies de recomanacions a pacients sufragades per IFCC, iniciada el 2018 amb la Guia de cures per a dones després de cirurgia de mama a què van seguir les guies de consells i cures “Viure amb una colostomia”, “Viure amb una urostomia”, “Viure amb una ileostomia” i posteriorment les guies “Viure amb una traqueotomia” i “Viure amb una laringectomia”, editades el 2021. Un anys més tard es va llançar la guia de recomanacions per a pacients en tractament de Quimioteràpia i els seus familiars impulsada per l'equip de l'Hospital de dia oncohematològic. Totes patrocinades per l'associació IFCC que d'aquesta manera manté viu el llegat de Helen Watson, presidenta d'IFCC durant 15 anys i de la mort del qual es compleix aquesta setmana el primer aniversari.

A la presentació de la guia hi ha estat present, Manuel de l'Osa, vidu d'Helen Watson, amb la nova presidenta d'IFCC, Gail Fear, la vicepresidenta, Berno Kieberd, el gerent d'asef, Enrique Garcerán, la directora mèdica d'Atenció hospitalària, Dra. Sausan Sayed, i l'equip de la Unitat de Cures Pal·liatives, Dra. Pilar Rapún, Dra. Lorena Hortelano, i la infermera Ana Marí, que ha servit com a homenatge a Watson en complir-se un any de la seva mort.

Una llarga història de col·laboració amb l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

IFCC compleix 15 anys de col·laboració estreta amb asef amb el finançament i patrocini de nombroses iniciatives i projectes que ha millorat la qualitat de vida dels pacients oncològics de les Illes Pitiüses, gràcies a les donacions dels seus nombrosos socis i als esdeveniments benèfics que organitza des de la seva creació el 2001, com han estat entre d'altres la decoració de les consultes d'infermeria oncològica i de la consulta de la Unitat de Cures Pal·liatives, l'adquisició d'un endoscopi per a l'Hospital de Formentera, el finançament del projecte pilot de cribratge del càncer de còlon i la contractació d'un fisioterapeuta per a la Unitat de Linfedema, a més de cotxes per a la Unitat de Cures Pal·liatives o la donació de 26 noves butaques reclinables d'última generació per als pacients oncològics de l'Hospital de Can Misses juntament amb cinc televisors amb auriculars incorporats per a la sala de quimioteràpia.

Per al gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Dr. Enrique Garcerán, «presentar aquesta guia de recomanacions al final de la vida és d'alguna manera un nou homenatge a Helen Watson, ànima mater de l'associació Eivissa i Formentera Contra el Cáncer , a poques setmanes de complir l'aniversari del seu comiat. Aquesta associació manté així el seu imborrable i important llegat per la millora de les condicions dels pacients oncològics des de la seva parcel·la. Nosaltres també fem el possible per millorar aquesta situació i recentment hem contractat un nou oncòleg, quatre en menys d'un any, i seguim treballant per fidelitzar aquest jove i preparat equip i crear les condicions perquè puguin desenvolupar a Eivissa i Formentera la seva trajectòria professional».