Logo ASEF

\ ​L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera completa la formació sobre optimització de l'ús dels antimicrobians amb la segona jornada de l'any presentada per residents de medicina (MIR) i farmàcia (FIR)

\ La primera Jornada es va celebrar al gener i entre aquestes dues formacions s'han celebrat deu sessions clíniques d'experts en aquesta matèria. 

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera s'ha bolcat el 2024 amb la difusió i la formació en l'ús responsable dels antibiòtics amb la celebració de dues Jornades, la primera es va celebrar al gener, i la de cloenda al juny, que han durant el primer semestre d'aquest any, amb deu sessions clíniques impartides per metges i farmacèutics residents de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera que ja són autèntics experts en l'optimització de la utilització dels antimicrobians.

Els antibiòtics estan perdent eficàcia a una velocitat inimaginable fa pocs anys, com a conseqüència d'un ús excessiu i indegut. L'avenç de bacteris multiresistents als antibiòtics té més de 30.000 morts a l'any a Europa com a resultat i suposa una despesa sanitària d'uns 1.500 milions d'euros.

Optimitzar l'ús dels antibiòtics és una de les principals eines per pal·liar aquest greu problema, cap aquí es dirigeixen les campanyes del Pla Nacional de Resistència als Antibiòtics (PRAN) i en què participa l'Àrea de Salut Pitiusa amb la celebració, per primera vegada d'unes jornades monogràfiques i una desena de sessions al llarg del 2024.

Els experts preveuen un total de 40.000 morts anuals, a Espanya, davant de les 2.500 actuals en només vint-i-cinc anys; i a nivell mundial les 700.000 actuals es traduiran en 10 milions, per infeccions que abans eren fàcilment curables amb un simple antibiòtic

La jornada de cloenda, ha cedit el protagonisme al futur de la sanitat: els residents de medicina (MIR) i farmàcia (FIR) d'asef amb un Concurs de casos clínics en què han participat alguns dels residents que actualment s'estan formant a l'Àrea de Salut Pitiusa, amb premi per al millor cas clínic que ho ha obtingut la Dra. María Ortega, resident de l'especialitat de Medicina Interna.

Abans, metges i farmacèutics residents han impartit quatre sessions sobre l'optimització del tractament antibiòtic amb conceptes teòrics. El primer ha estat Francesc Barceló Sansó, Farmacèutic Intern Resident (FIR), amb la ponència “Prescripció diferida”, a continuació, la Dra. Maria Ortega Toro (MIR de Medicina Interna) que ha parlat de “Pautes curtes vs llargues” , la Dra. Noelia Plaza Mendoza, MIR de l'UCI ha presentat una ponència amb el títol “Desescalada” i ha tancat la Farmacèutica Interna Resident (FIR), Lidia Hernández, amb una xerrada sobre teràpia seqüencial.

Per a Fernando Becerril, coordinador del Grup PROA d'Atenció Hospitalària d'asef «estem molt satisfets del resultat d'aquestes accions formatives i de la repercussió que estem trobant en metges i farmacèutics residents que en definitiva seran els que s'enfrontin a aquest greu problema a el futur».

Rafael Torres, coordinador del Grup PROA (Programa d'Optimització d'Ús dels Antibiòtics) d'Atenció Primària, destaca que «han estat sis mesos intensos en la difusió a través de sessions clíniques i dues jornades monogràfiques per alertar de la gravetat del problema i de les possibles solucions que passen sens dubte per optimitzar l'ús dels antibiòtics, cosa que impulsem permanentment i des de fa anys als grups PROA d'asef».