Logo ASEF

Alimentació saludable

\ Els tallers són impartits per les infermeres Carmen Ortiz i Belén Peris del Centre de Salut Vila a les escoles

\ El principal objectiu és lluitar contra l'obesitat infantil i la formació va dirigida als menors, les famílies i el personal docent

A les illes d'Eivissa i Formentera, com passa a tot Europa, l'obesitat infantil és un dels principals problemes de salut pública i les dades indiquen any rere any un augment constant. Tant és així que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat l'obesitat com “l'epidèmia del segle XXI”.

A més, els equips de Pediatria han vist a la pandèmia un motiu addicional d'increment de les xifres d'obesitat, principalment en nens i adolescents, per una inactivitat física més gran, un augment de l'ús de pantalles, que comporta una reducció de la mobilitat i de la interacció social, ia què també s'associa una pujada d'estils de vida poc saludables amb menjars amb alts continguts en greix, sal i sucre.

És per això que les infermeres pediàtriques del centre de Salut Vila i referents dels centres escolars de Can Misses i Sa Joveria, Belén Peris i Carmen Ortiz, han iniciat amb els alumnes d'aquestes escoles un taller d'alimentació saludable i vida activa. Al llarg de les diferents sessions realitzades, els nens aprenen, entre altres coses, a realitzar el seu propi plat saludable i una llista de la compra que els permeti omplir un carro més sa.

Els tallers tenen com a objectiu arribar a 400 alumnes d'aquests dos centres, a les famílies i al professorat ja que el projecte consta de dues sessions per a cada curs escolar adaptades a les seves necessitats, i una sessió final per a famílies i personal docent. A les diferents sessions es reflexiona no només sobre els petits canvis a realitzar per menjar millor i portar una vida més activa, sinó també per millorar el benestar emocional i els hàbits de descans.

Les infermeres formen alumnes, progenitors i professors sobre la importància de prendre uns aliments diàriament i les raons que un altre tipus d'aliments sigui més adequat consumir-los ocasionalment, així com la importància de l'activitat física i els problemes associats al sedentarisme.

Ortiz i Peris han abordat als tallers els petits canvis que es poden fer diàriament per menjar millor i estar actius, d'una manera molt gràfica utilitzant els personatges Marta, la girafa, la Lina, una ossa, o el petit elefant Dante, que han explicat als més petits els secrets per créixer forts, sans i plens d'energia.

Per a Carmen Ortiz «l'obesitat dificulta que els nens i les nenes creixin sans ja que s'associa amb nombrosos problemes de salut, tant a la infància com a l'edat adulta». Per la seva banda Belén Peris destaca que «algunes de les conseqüències són físiques, com malalties cardiovasculars, diabetis, més risc de càncer; altres són mentals, com baixa autoestima, depressió o ansietat; altres són socials, com ara estigma, discriminació o dificultats per relacionar-se; i totes suposen una menor qualitat de vida».

Segons el Pla Estratègic Nacional per a la Reducció de l'Obesitat Infantil (2022-2030), aconseguir que la infància i l'adolescència creixi de manera sana suposa facilitar que aquests entorns promoguin estils de vida saludable: una vida activa, una alimentació sana, benestar emocional i bons hàbits de descans. Per assegurar que això passa, cal reforçar els serveis públics, protegir la seva salut i fomentar un canvi cultural per convertir aquests estils de vida en desitjables i gaudibles.

El programa també respon a la línia estratègica número 8 del Pla estratègic de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera per als anys 2022-2024 sobre Responsabilitat Social Corporativa, i al seu epígraf 8.10 té com a objectiu fomentar la mobilitat saludable de professionals i pacients, per contribuir així a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 11 (Ciutats i Comunitats sostenibles).

Sota aquestes premisses es desenvolupen les diferents sessions del taller Alimentació Saludable i Vida Activa que desenvolupen les infermeres de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera amb els infants dels centres educatius que ho sol·licitin.