Logo ASEF

\ La UHD passa de tenir 22 places d'atenció domiciliària a disposar de 30 per respondre a la demanda assistencial

\ S'ha incorporat un equip de metge i infermera més, i són tres equips els encarregats de l'hospitalització domiciliària en aquest moment

La Unitat d'Hospitalització a Domicili (UHD) de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera va néixer l'any 2000, per la qual cosa aquest agost vinent farà 23 anys de trajectòria. L'experiència adquirida en aquesta vintena d'anys i un model que garanteix una altíssima qualitat assistencial ha servit perquè el 2018 l'Hospital de Manacor s'inspirés a la UHD de l'Hospital Can Misses per posar en marxa la seva pròpia unitat d'hospitalització a domicili.

En aquestes una mica més de dues dècades la UHD ha anat creixent i adaptant-se a la demanda assistencial, d'aquesta manera només des del 2010 gairebé ha duplicat el nombre de llits que de manera domiciliària atén aquest servei, ja que aquell any la capacitat era de 14 llits domiciliàries i actualment és de 22.

Ara, des del dia 16 de gener fins a finals d'abril, coincidint amb la campanya de grip s'ha ampliat el nombre de llits i equips per poder donar resposta a les necessitats derivades de l'època gripal. Així, s'ha passat de 22 a 30 llits, fet que suposa un increment de capacitat del 36% i per això s'han augmentat els recursos humans i tècnics, amb la incorporació d'un tercer equip de metge i infermera que disposaran d'un vehicle per l'hospitalització domiciliària.

L'equip, per tant, actualment està format per 3 facultatius, 6 infermeres i una tècnica en cura d'infermeria compartida amb la Unitat de Cures Pal·liatives. La UHD té 4 vehicles propis per a l'hospitalització domiciliària.

El 2022 la UHD va ingressar a domicili prop de mig miler de pacients amb aproximadament 7000 estades, cosa que va suposar una estada mitjana de 15 dies. Amb això es va evitar l'ocupació de gairebé 20 llits de l'Hospital Can Misses per part de pacients que compleixen els criteris d'hospitalització a casa amb els beneficis provats d'aquest tipus d'ingrés, com ara evitar els efectes nocius de l'hospitalització perllongada, la reducció de les infeccions, disminució dels costos econòmics, optimització de lús dels llits i infraestructures hospitalàries i disminució considerable del nombre de reingressos, a més de suposar un suport en la millora de la logística de cada família pel que fa als torns de cures, menjars i trasllats a l'hospital.

Els professionals de la UHD passen visita domiciliària diàriament per fer cures, administrar la medicació i fer l'avaluació i el control dels pacients ingressats. Actualment, després de la incorporació d'un tercer equip a la UHD, pot atendre 30 pacients.

El Dr Julen Landín s'incorpora a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

El Dr Landín va ser un dels nou MIR que es van incorporar el 2017 a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera per formar-se a l'especialitat de Medicina Familiar i Comunitària. Després de finalitzar la seva formació el 2021, va haver de marxar al País Basc d'on és natural per motius familiars, i ara es torna a reincorporar a l'Àrea de Salut.

En aquests trenta anys d'Unitat Docent l'Àrea de Salut ha format prop de 300 professionals de diferents especialitats, metges, infermeres, farmacèutics i s'han acreditat nou especialitats, Medicina de Família i Comunitària, Psiquiatria, Medicina Interna, Matrones, Farmàcia hospitalària , UCI, Infermeres d'Atenció Familiar i Comunitària, i recentment les Unitats multiprofessionals de Ginecologia i Obstetrícia i Pediatria.

Actualment tres de cada quatre MIR es queden a Eivissa per continuar la seva carrera professional després del període de formació.

La formació és una de les línies estratègiques de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera que permet atraure talent i retenir-lo, fidelitzar-lo, com ja s'ha aconseguit fins ara on tres de cada quatre metges i infermeres que es formen en asef es queden a les Pitiüses.