Logo ASEF

/ Es desplacen des d'aquesta setmana oncòlegs, setmanalment, en jornades dobles de matí i tarda

/ L'activitat del Servei d'Oncologia Mèdica en 2021 creix un 10 % i s'atenen un 15 % més de primeres consultes respecte a l’any 2020

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera rep des d'aquesta setmana el suport d'oncòlegs dels hospitals universitaris Son Espases i Son Llàtzer, de Mallorca, després de les gestions fetes per lla Direcció Mèdica de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

 En un primer moment seran els oncòlegs de l'hospital de referència de les Illes Balears els qui es desplacin a l'Hospital Can Misses, amb una freqüència setmanal, que podrà anar creixent, en jornades dobles de matí i tarda. Ja s'ha tancat l'acord també amb l'Hospital Universitari Son Llàtzer i en els propers dies s'incorporaran a aquest reforç. Aquest suport s'estendrà fins que les necessitats assistencials ho requereixin. La pandèmia ha dificultat que especialistes d'altres illes hagin pogut desplaçar-se abans per cobrir aquestes incidències.

 L'objectiu és corregir la demora que s'ha generat, per incidències puntuals durant aquest inici d'any, en les consultes de revisió, ja que les primeres cites, inicis de tractaments, intervencions quirúrgiques o la celebració del Comitè de Tumors no s'han vist afectats per aquesta circumstància, gràcies a l'enorme esforç i compromís dels oncòlegs i resta de serveis que tracten el càncer, com són Ginecologia, Aparell Digestiu, Cirurgia General, Dermatologia, Urologia, Hematologia, Pneumologia, Otorrinolaringologia i Cirurgia maxil·lofacial i oral, i l'equip de l'Hospital de Dia Mèdic Oncohematològic.

 En 2021 augmenta un 10 % l'activitat del Servei d'Oncologia Mèdica i s'atenen un 15 % més de primeres consultes

 El Servei d'Oncologia Mèdica va incrementar un 10 % l’activitat en 2021. Es van atendre, en xifres globals, 8.241 consultes davant les 7.491 de l'any 2020.

 Quant a les primeres cites, l'augment va assolir el 15,32 %, ja que els oncòlegs van atendre 414 consultes davant les 359 d'un any abans. Les consultes de seguiment van créixer, finalment, un 9,7 % i es va passar de les 7.132 consultes ateses a les 7.827.

 En el primer mes d'enguany, el nombre de primeres consultes ateses ha estat de 32, davant les 23 al gener de 2021. Això suposa un increment del 39 %. En nombres generals s'han atès en la comparativa dels mesos de gener de 2021 i 2022 xifres molt similars: 503 en el primer mes de 2022 i 510 en els primers trenta dies de 2021.

 Al gener ha pujat el percentatge d'incompareixences a les primeres consultes, fins a situar-se en el 5,88 %, davant el 0 % que es va registrar fa un any.

 Millores per als pacients oncològics dels últims anys

 En els últims anys, l'ampliació de la cartera de serveis de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha permès millorar la qualitat de vida del pacient oncològic i evitar trasllats. D'aquesta manera, es va incorporar la prova de gangli sentinella amb ferro paramagnètic feta pel Servei d'Anatomia Patològica l'any 2016; es va sumar el Servei de Cirurgia Plàstica per a dones després d'una intervenció quirúrgica per càncer de mama en 2019 i es va inaugurar en 2020 la consulta de micropigmentació d'arèola i mugró després d’una mastectomia.

 La plantilla autoritzada d'Oncologia Mèdica passa de quatre a cinc oncòlegs en 2022

 El Servei d'Oncologia Mèdica compta amb quatre places autoritzades en plantilla. Actualment la plantilla està completa i el Servei compta amb quatre oncòlegs: Sergio Sánchez, cap del servei, Carlos Rodríguez, Alicia Quílez i Xiana André Vázquez, tot i que un d'ells té una reducció de jornada del 50 %.

 La Direcció de l'Àrea de Salut està treballant activament per obtenir reforços amb el suport d'altres hospitals de les Illes Balears i en paral·lel per incorporar a més especialistes.

El Pla estratègic 2022-2024 de l'Àrea de Salut recull en una de les seves línies l'adequació de les plantilles a les necessitats actuals. Oncologia Mèdica és una de les prioritats i durant aquest any s'ampliarà la plantilla d'Oncologia, que passarà de quatre a cinc oncòlegs.