Logo ASEF

Hospital de Dia Salut Mental

\ L'Hospital de Dia es va inaugurar amb quinze persones diagnosticades d'esquizofrènia paranoide i en aquests vint anys s'ha atès més de 700 persones

\ L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera celebra el vintè aniversari amb una jornada de portes obertes i l'exposició de fotografies Jo no soc el meu diagnòstic

El 19 de novembre de l'any 2001 va obrir les portes l'Hospital de Dia de Salut Mental de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. Aquest nou recurs, situat llavors en el Centre de Salut Es Viver, es va posar en marxa amb quinze pacients amb diagnòstic d'esquizofrènia paranoide. La persona que va engegar el nou servei, avui ja jubilada, va ser la doctora María José Maicas, qui en va ser coordinadora i cap del Servei de Psiquiatria durant alguns anys.

Avui, vint anys després, 721 persones hi ha estat ateses i la Unitat torna a obrir les portes, en una jornada oberta, per celebrar el vintè aniversari.

L'equip directiu de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha inaugurat, dins dels actes commemoratius d'aquest vintè aniversari, l'exposició de fotografies Jo no soc el meu diagnòstic, situada en el passadís entre els edificis D i B, a la planta baixa. La jornada de portes obertes que també se celebra avui al matí ofereix als participants la possibilitat de conèixer per dins la unitat i participar en una sèrie de tallers organitzats per l'equip de l'Hospital de Dia de Salut mental.

En 2001 l'equip de l'Hospital de Dia de Salut mental estava format per una psiquiatra coordinadora, dues infermeres i dos monitors de laborteràpia; una mica més tard s’hi va incloure la figura del psicòleg. Actualment, l'equip està format per una psicòloga, Sílvia Marí, que a més coordina la unitat; un psiquiatre, el doctor Carlos Caballero; una infermera, Marta Morey; una terapeuta ocupacional compartida amb la Unitat d'Hospitalització de Psiquiatria, Elena Llorente; dos monitors ocupacionals, Yolanda Carvajal i Fidel Olaya; i una treballadora social que forma part de la resta de serveis de la xarxa de Salut Mental d'adults, Concepción Costa.

Des de novembre de 2001 fins al setembre de l'any 2014 aquest dispositiu va estar situat en la Unitat de Salut Mental Es Viver. A l'octubre de 2014, amb la inauguració del nou Hospital Can Misses, es va traslladar a l'edifici G de les noves instal·lacions.

L'Hospital de Dia de Psiquiatria és un dispositiu integrat en la xarxa assistencial per al tractament actiu dels trastorns mentals severs en règim de dia. Presta un servei de transició entre el tractament ambulatori i l'hospitalització completa convencional (Unitat d'Hospitalització Breu). D'aquesta manera s'evita al màxim la desinserció de la comunitat i de l'entorn familiar.

Aquest recurs proporciona un tractament d'hospitalització parcial, intensiu, estructurat i de durada limitada, i ofereix una atenció adequada per a un abordatge intensiu multidisciplinari dels pacients que, per les seves característiques, estiguin fent ús de molts recursos, es trobin en situació de crisi o hi hagi una sobrecàrrega en el maneig familiar. És un dispositiu obert, al que s'acudeix de manera voluntària, per la qual cosa la participació de l'usuari i la família és imprescindible.

Els abordatges terapèutics són de caràcter multidisciplinari i intensius, i inclouen tractament psicofarmacològic, psicoterapèutic, ocupacional i activitats de rehabilitació i reinserció social. S'ofereix un tractament actiu, amb la intenció d'evitar la passivitat i l'acomodació. El pacient va voluntàriament a l'Hospital de Dia per fer un tractament, no a rebre’l, sobre la base de les seves capacitats personals. És un abordatge amb objectius individuals prèviament marcats, que es van revisant al llarg de l’estada.

El punt de partida essencial és que els pacients disposin, d'una banda, d'una capacitat mínima d'autocontrol i, per una altra, d'un suport familiar i/o social capaços de dur a terme una labor efectiva de contenció.

L'Hospital de Dia es fonamenta en la creació d'un ambient terapèutic format per tres eixos: els pacients, l'equip terapèutic i l'espai de l'Hospital de Dia. En aquest ambient han de dur-se a terme una sèrie d'activitats que compleixin la funció terapèutica.

L'Hospital de Dia ofereix catorze activitats grupals als pacients que es troben en règim d'hospitalització parcial, entre els quals es troben el grup d'arribada i de finalització de setmana, tallers d'expressió escrita, de manualitats i laborteràpia, de jardineria, de premsa, entrenament en relaxació, d'habilitats socials i resolució de problemes, d'educació per a la salut, o de treball corporal, entre d’altres. A més, dins del programa ocupacional l'Hospital de Dia participa anualment en el projecte terapèutic «Un mar de possibilitats».

Els pacients que assisteixen hi acudeixen derivats des de la Unitat de Salut Mental Es Viver i la Unitat d'Hospitalització Breu de l'Hospital Can Misses, principalment. Després de ser derivats al servei, es valora la inclusió del pacient per mitjà d'una primera entrevista i, si l'ingrés és procedent, s'assignen els facultatius referents. En finalitzar el tractament, es programa l'alta, la modalitat de seguiment postalta, si escau, i la derivació a la Unitat de Salut Mental i/o a altres recursos comunitaris.

Per a Sílvia Marí, psicòloga i coordinadora d'aquesta unitat «els objectius que es marca la Unitat són dobles. D'una banda, terapèutics, i engloben les tres dimensions següents: actuar sobre el quadre clínic del pacient, sobre les circumstàncies socials i familiars i sobre les seqüeles del procés patològic o dels tractaments. I, d'altra banda, de gestió. Es persegueix també disminuir el nombre d'ingressos i reingressos en la Unitat d'Hospitalització Breu, reduir el temps d'estada en aquesta Unitat i minimitzar l'ús de serveis d'atenció d'urgències i altres recursos sanitaris. Finalment, es pretén també promoure que els familiars participin en el procés terapèutic i oferir-los, alhora, suport».