Logo ASEF

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha exigit en els plecs del concurs de transport marítim que l’empresa adjudicatària faci campanyes de conscienciació i sensibilització sobre la posidònia. Amb l’impuls de la Direcció de Gestió, en els darrers mesos el Servei de Contractació ha inclòs clàusules socials i de responsabilitat social corporativa en els concursos que licita. Per al director de Gestió, Yago Gómez, “es tracta d’un canvi de paradigma en la contractació pública, ja que tenim eines per exigir als nostres proveïdors certs compromisos laborals amb els seus empleats o campanyes de conscienciació en temes socials o mediambientals que puguin ser d’interès general per als ciutadans de les Pitiüses, com és el cas de la posidònia tenint en compte el transport marítim”.


El concurs de transport marítim ha estat adjudicat aquesta setmana a l’empresa naviliera Trasmapi per al desplaçament de professionals entre l’Hospital Can Misses i l’Hospital de Formentera, per la qual cosa aquesta companyia haurà de fer almenys una campanya anual a favor de la protecció de la posidònia, declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO com a reconeixement als múltiples beneficis que genera al medi ambient.

Les praderies d’aquesta planta aquàtica, endèmica de la Mediterrània, generen entre 4 i 20 litres d’oxigen cada dia per cada metre quadrat, per la qual cosa constitueixen una de les fonts d’oxigenació més importants de l’àrea mediterrània. Es calcula que més de quatre-centes espècies vegetals i un miler d’espècies animals habiten a les praderies de posidònia; un gran nombre d’aquestes espècies viuen exclusivament en aquest ecosistema, per la qual cosa la supervivència d’aquestes depèn de la conservació de l’hàbitat on viuen.

1.320 desplaçaments entre l’Hospital Can Misses i l’Hospital de Formentera l’any 2016

L’any passat es varen dur a terme 660 desplaçaments de professionals de l’Hospital Can Misses a l’Hospital de Formentera, és a dir, 1.320 viatges (comptant l’anada i la tornada), i fins a la data actual de 2017 ja s’han fet 936 viatges. El desplaçament de professionals —majorment facultatius— a l’Hospital de Formentera respon a l’ampliació dels serveis en els darrers anys i a l’augment de les freqüències d’aquests. Actualment, amb l’objectiu d’evitar que els pacients de Formentera hagin d’anar a Can Misses, l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera desplaça 17 serveis a la pitiüsa menor, nombre que s’ha anat incrementant des de l’obertura de l’hospital formenterenc, el febrer de 2007. Aquests serveis són els d’aparell digestiu, cardiologia, dermatologia, endocrinologia, neurologia, odontologia, oncologia, otorrinolaringologia, pediatria, psicologia d’adults, psicologia infantil, psiquiatria d’adults, psiquiatria infantil, rehabilitació, reumatologia, treball social i urologia.

En els darrers dos anys, l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha evitat que tres mil pacients s’haguessin de traslladar de Formentera a Can Misses.