Logo ASEF

Nou ecògraf HFOR

L'Hospital de Formentera ha adquirit un nou ecògraf multidisciplinari que donarà servei a les àrea que utilitzen aquesta tècnica: Cardiologia, Endocrinologia, Ginecologia, Medicina Interna, Urgències i Urologia.

El nou ecògraf és un model Philipps HD5 Digital Doppler Color, que disposa de quatre sondes: transvaginal, abdominal, lineal i sectorial. Es tracta d’un aparell amb una avançada tecnologia que permet actualitzacions i ampliacions, la qual cosa en garanteix la vigència tecnològica. Disposa d’un sistema digital de generació de feixos d’ultrasons amb 1.024 canals per a emissió i recepció. Té una estació de treball integrada per a la captura, la revisió, el processament, el mesurament, els càlculs, l’emmagatzemament, l’arxivament, la impressió i la transferència d’imatges i formes d’ona, amb una pantalla plana d’alta resolució, en color i de 15 polzades. L’aparell es recolza sobre un braç articulat que permet posicionar-lo per mitjà de rotació i inclinació, i està ubicat damunt un carro de transport mòbil amb rodes de baixa resistència que permeten girs de 360°, idònies per facilitar el moviment del sistema sense gaire esforç, amb frens i possibilitat de blocar el gir.


Amb aquesta nova adquisició, l’Hospital de Formentera renova la tecnologia per fer ecografies, ja que a començament d’any va substituir l’ecògraf ginecològic, que ara té tres sondes (ginecològica, abdominal i Doppler). Actualment disposa de tres ecògrafs: el nou ecògraf multidisciplinari —que substitueix a l’ecògraf portàtil LogikBook Pro, que donava servei a Endocrinologia, Medicina Interna, Urgències i Urologia—, un ecocardiògraf per al Servei de Cardiologia, amb sonda sectorial, i l’ecògraf ginecològic esmentat.

L’Hospital de Formentera ja ha fet 1.274 ecografies l’any 2017
L’Hospital de Formentera ha fet durant els set primers mesos de 2017 un total de 1.274 ecografies. Cal assenyalar que l’adquisició del nou ecògraf permetrà augmentar un 15 % l’activitat en aquesta àrea, sobretot al Servei d’Urgències.

Per àrees, les ecografies ginecològiques són les que ocupen el primer lloc en el volum global, amb 485 proves en els primers set mesos de 2017 (el 38,1 % del total), seguides de les ecografies urològiques, que n’han estat 425 (33,3 %), i a continuació els serveis de Cardiologia i Medicina Interna, amb 91 i 90 ecografies, respectivament (7,15 %). A més, el Servei d’Urgències ha fet 122 proves (9,5 %) i, finalment, el Servei d’Endocrinologia n’ha fetes 61 (4,8 %).

Segons el director de l’Hospital de Formentera, Antonio Sanz, “amb aquesta darrera adquisició hem aconseguit renovar la tecnologia per fer ecografies i tenim coberts amb equipament d’última generació els serveis de Cardiologia, Endocrinologia, Ginecologia i Obstetrícia, Medicina Interna, Urgències i Urologia amb tres ecògrafs convenientment equipats per oferir una atenció de qualitat als pacients de Formentera”.

Reducció del nombre de trasllats
La incorporació d’aquest nou ecògraf permetrà reduir el nombre de trasllats de pacients a l’Hospital Can Misses, ja que d’ara endavant es podran fer algunes proves diagnòstiques. El Dr. Iván Ábrego, facultatiu del Servei d’Urgències, destaca “la potestat resolutiva més gran per al Servei d’Urgències, ja que ens permetrà augmentar la capacitat diagnòstica en certes patologies, com ara la trombosi venosa profunda, la patologia abdominal davant de la sospita de còlic biliar o litiasi biliar, i també en els casos de pericarditis davant d’un possible vessament pericàrdic (líquid dins la cavitat abdominal)”.