Logo ASEF

Article revista Scientific Reports

El Dr. Eladio Losada, especialista en endocrinologia de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, ha publicat en la revista Scientific Reports un article que forma part de la seva tesi doctoral, escrita en col·laboració amb investigadors de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona) i Oxford.

L’objectiu de l’estudi és avaluar l’associació entre l’ús d’insulina i el risc dels pacients amb diabetis mellitus de tipus 2 de patir fractures òssies. L’article, aparegut en aquesta prestigiosa publicació d’abast internacional el 19 de juny, reporta l’impacte de la insulina en l’augment d’aquesta probabilitat i mostra la conclusió que, malgrat que la densitat mineral òssia sigui entre normal i alta, aquests pacients tenen un risc més alt de patir fractures, i els tractaments per a aquesta malaltia podrien explicar parcialment aquest excés.


Es va dur a terme un estudi de base poblacional basat en una base de dades de registres d’atenció primària validada per a l’ús en la recerca, en el qual es varen estudiar 2.979 usuaris d’insulina i 14.895 no usuaris. Es va comprovar que la taxa de fractures majors va ser de l’11,2 per cada 1.000 persones/any per als usuaris d’insulina, mentre que per a l’altre grup va ser del 8,3.

Per tant, l’ús d’insulina sembla estar associat amb un risc de fractures excessives del 38 % entre els pacients amb diabetis mellitus de tipus 2 en les primeres etapes de la malaltia. Segons el Dr. Losada “el risc de fractura s’ha d’incloure entre les consideracions per iniciar el tractament amb insulina”.