Logo ASEF

Comissió d'úlceres i ferides

Trenta-cinc professionals d’infermeria provinents de l’Hospital Can Misses i de l’Hospital de Formentera i dels centres de salut d’atenció primària d’Eivissa assisteixen avui i demà al Curs de cures de ferides i úlceres per pressió, que ha organitzat la Comissió d’Úlceres i Ferides de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera al Centre de Salut Vila (Eivissa).

Des de començament d’any, més de dos-cents professionals d’infermeria han rebut formació sobre aquest tipus de cures, perquè al llarg de 2016 s’han impulsat quatre activitats de formació mitjançant la Unitat de Docència i Formació Continuada relacionades amb la cura de les ferides, que segons l’organització “han resultat un èxit, ja que hi han acudit un total de 209 persones”. El curs amb què es tanca aquest cicle formatiu servirà també per presentar oficialment la nova Guia de cures de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.

Noelia Azqueta, subdirectora d’infermeria, ha destacat en la presentació del Curs “la importància d’haver estat un procés formatiu executat per personal de l’Àrea de Salut pitiüsa, amb casos concrets de les dues illes que reflecteixen la realitat quotidiana a peu de llit”. Ha afegit que “la guia ha estat també redactada íntegrament per professionals d’infermeria, experts en cures d’Eivissa i Formentera, amb fotos de pacients que tractam aquí”.

Úlceres per pressió
Les úlceres per pressió són lesions d’origen isquèmic localitzades a la pell i als teixits subjacents, amb pèrdua de substància cutània, que es produeixen quan s’exerceix una pressió prolongada o una fricció entre dos plans durs (els ossos i el llit, per exemple), la conseqüència de les quals és una degeneració ràpida dels teixits. Detectar-les i, sobretot, prevenir-les és prioritari per evitar lesions que poden arribar a ser molt greus.

Les mesures preventives principals estan relacionades amb la mobilitat, la higiene, la nutrició i la protecció. És a dir, que el pacient estigui com menys temps millor al llit, animar-lo que es mogui i fer canvis de postura cada dues hores en els casos de pacients allitats o en cadira de rodes són algunes de les mesures preventives de mobilitat, juntament amb d’altres com ara evitar els frecs de prominències entre si, no alçar la capçalera del llit més de 30 ° i mantenir l’alineació corporal.

Les mesures higièniques també són molt importants perquè no s’arribi a desenvolupar una úlcera per pressió: després de la higiene és essencial eixugar bé el pacient parant atenció especialment als plecs cutanis i hidratar-lo amb cremes (no amb vaselina). No obstant això, és important no fer-li massatges a les prominències òssies ni emprar alcohol ni talc, ni fer-li massatges intensos.

Pel seu costat, la nutrició juga un paper fonamental en la prevenció de les úlceres per pressió: alimentació adequada a l’edat i a la patologia del pacient, fer-li beure entre 1 i 2 litres de líquid al llarg del dia, administrar-li suplements proteics, vitamines i minerals en el cas de pèrdua de gana, i si presenta problemes de deglució utilitzar espessidors i gelatines.

Finalment, entre les mesures protectores es recomana col·locar coixins entre els genolls i a la zona del taló d’Aquil·les del pacient perquè els talons no estiguin en contacte amb cap superfície, protegir-li els colzes amb encoixinats i mantenint els braços en una posició anatòmica i, als turmells, utilitzar l’encoixinat deixant els dits a la vista.

Comissió d’Úlceres i Ferides
La Comissió d’Úlceres i Ferides està formada per un grup de 23 professionals d’infermeria de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera i està coordinada per la Direcció d’Infermeria. Entre les funcions que té assignades destaquen la participació i la col·laboració en el Grup Assessor d’Úlceres per Pressió (GAUPP) de les Illes Balears, que en breu publicarà la segona revisió de la Guia de prevenció i tractament de les úlceres per pressió. També s’encarrega de revisar i actualitzar el catàleg de productes i apòsits disponibles.

A més, l’actualització del procediment esquematitzat per a la cura dels pacients amb úlceres per pressió i ferides és una altra de les tasques assignades. Precisament s’ha encarregat de dissenyar tres taules que ha presentat avui i que difondrà per les sales de cures dels centres de salut i dels centres hospitalaris.

Així mateix, la Comissió s’encarrega de la formació d’un grup assessor per a la cura de les úlceres i de les ferides, que està format per un integrant de cada centre de salut i dos de l’Hospital Can Misses i dos del de Formentera, que són referents i assessors en la cura dels pacients amb ferides i úlceres per pressió.