Logo ASEF

L'obra d'adequació de la nova sala del TAC ja ha finalitzat avançant-se a les previsions inicials

La inversió ha estat de mig milió d'euros i permetrà duplicar les proves fins a les 24.000 tomografies

L'Hospital Can Misses ja disposa des d'avui d'un segon TAC. L'aparell de Tomografia Axial Computaritzada (TAC) ha arribat avui i se'n prepara la instal·lació per a aquests propers dies. Cosa que és possible gràcies al fet que les obres d'adequació de l'espai on anirà ubicada aquesta nova tecnologia ja han finalitzat, avançant-se a les previsions inicials. Les obres a la sala del Servei de Radiologia reservada per a la instal·lació del segon TAC es van iniciar el dia 3 de març i han durat cinc setmanes davant de les set previstes en un primer moment.

El nou TAC és un model Philips Incisive que es va adjudicar després del concurs públic per un import total de 393.125,50 euros (IVA inclòs), dins del Pla d?Inversió en Equips d'Alta Tecnologia (INVEAT) del Govern d'Espanya.

Amb aquest segon TAC l'Hospital Can Misses podrà assolir les 24.000 tomografies a l'any ja que el TAC actual el 2022 ha fet 12.000 proves.

La nova sala del segon TAC ocupa una superfície de 54m² i l'obra d'adequació ha pujat fins a 102.131,24€ (IVA inclòs).

El nou equip d'última generació de TACs intel·ligents introdueix sistemes d'intel·ligència artificial completament integrats durant tot el procés de treball per a benefici del pacient i del professional.

Incorpora l'última tecnologia en programari d'imatge i processament per a una adquisició de màxima qualitat i velocitat a dosis mínima en tot tipus de proves. És molt important destacar les tecnologies més innovadores en reconstrucció d'imatge de TAC. Aquests nous sistemes de reconstrucció constitueixen un canvi de paradigma pel que fa a la reconstrucció iterativa clàssica i permeten un augment significatiu de la qualitat d'imatge a dosis mínima per a tot tipus d'estudis. S'aconsegueixen reduir fins a un 80% la radiació i fins a un 85% el soroll per al mateix protocol que amb reconstrucció iterativa, tenint a més una major velocitat de reconstrucció.

Els diferents sistemes d'intel·ligència artificial aporten més precisió, agilització i estandardització dels procediments. Per exemple, el sistema de posicionament automàtic de pacient que consta d'una càmera al sostre capaç de reconèixer diferents punts anatòmics del pacient mitjançant l'ús de xarxes neuronals i en base a aquests, realitza el correcte centrat del pacient per a la prova. Aquest sistema és una revolució en l'eficiència i precisió en proves de TAC, i permet reduir fins a un 23% els temps de posicionament de pacient i augmentar en un 70% la consistència de resultats interoperador.

Finalment, també disposa de sistemes d'adquisició Cardio TAC més avançats per fer tot tipus d'exploracions. Aquest tipus de procediments són una de les proves més exigents i dependents de les condicions del pacient (freqüència cardíaca, pes…); per això, són necessaris sistemes que en redueixin la variabilitat.

La instal·lació del segon TAC dóna resposta així a un dels punts recollits al Pla estratègic 2022-2024 presentat per l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera a finals de l'any 2021 que recull la necessitat d'instal·lar un segon TAC per respondre a la demanda actual. Un altre dels objectius marcats al Pla estratègic és reduir l'obsolescència tecnològica i aconseguir que el 60% de l'equipament mèdic tingui com a màxim cinc anys d'antiguitat.

La gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Dra. Carmen Santos, ha valorat molt positivament «l'esforç d'inversió realitzat de prop de mig milió d'euros per adequar la capacitat diagnòstica de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera a les necessitats actuals a causa de l'increment de població dels darrers anys». També ha destacat que «s'avanci l'obra i l'arribada del TAC permetrà posar a disposició dels usuaris d'Eivissa i Formentera aquesta innovadora tecnologia, una vegada es procedeixi a la seva instal·lació, es realitzi la comprovacions tècniques i es dugui a terme la formació del personal de Radiologia en el maneig d'aquest nou aparell».