Logo ASEF

\ El nou Centre de Reproducció de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera tindrà una superfície de 345 m2 i el pressupost per a l’obra és d’1,5 milions d’euros

\ En 2022 la Unitat de Reproducció Assistida ha realitzat 72 processos complets d’inseminació artificial i 83 inicis de fecundació in vitro

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, acompanyada del director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Manuel Palomino, ha visitat avui l’espai previst per implantar el nou Centre de Reproducció. La gerenta de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera (ASEF), juntament amb l’equip directiu i el personal de la Unitat de Reproducció Assistida han presentat el projecte, que previsiblement s’iniciarà en 2023 i que suposa reformar l’antic Servei de Radiologia, situat en l’antic Hospital Can Misses, a la planta baixa de l’edifici J.

El nou Centre de Reproducció tindrà una superfície de 345m2 i l’obra i instal·lació de l’equipament està pressupostada en prop del milió i mig d’euros.


El Centre de Reproducció tindrà un laboratori d’andrologia i un altre de fecundació in vitro, una zona criogènica, un àrea de recollida de semen, tres consultes, un sala d’operacions de cirurgia major ambulatòria (CMA) i una zona de preanestèsia, a més de vestidors, sala d’espera, espai de recollida de mostres i diversos despatxos administratius i magatzems.

La realització completa de la fecundació in vitro a Can Misses evitarà fins a 600 desplaçaments anuals d’usuaris, que fins ara han de completar el procés a l’Hospital Universitari Son Llàtzer.

La Unitat de Reproducció Assistida de l’ASEF va iniciar la seva activitat en 2011 i va suposar una dràstica disminució dels desplaçaments anuals —prop de 1.000—a Mallorca, a l’hospital de referència Son Llàtzer, de persones que iniciaven els seus tractaments a l’ASEF.

Des de llavors, a l’Hospital Can Misses es duen a terme tots els tractaments de reproducció inclosos en la cartera de serveis del Servei de Salut, excepte els procediments que precisen de laboratori de fecundació in vitro, per als quals hi ha un acord amb la Unitat de Reproducció de l’Hospital Son Llàtzer.

En aquest últim centre es realitzen les punciones d’ovòcits, transferències d’embrions, biòpsies testiculars per a l’obtenció d’espermatozoides en azoospèrmies, diagnòstics genètics preimplantacionals i les congelacions d’òvuls i semen en casos indicats. Per a això es va signar un protocol entre les gerències l’any 2011, que incloïa també l’àrea oncològica.

No obstant això, les consultes de seguiment i de preparació i estimulació ovàrica es duen a terme a l’Hospital Can Misses; concretament, en la Unitat de Reproducció Assistida. L’equip que coordina la doctora Victoria Bonet està format per les ginecòlogues Iria López i Yanire Navas. A més, compta amb la participació imprescindible del Laboratori de Fertilitat del Servei d’Anàlisis Clíniques, que dirigeix la doctora Emilia Moreno.

A més de les primeres i segones visites, en les consultes es realitza tot el control del tractament mèdic de les pacients en casos d’inseminació, fecundació in vitro i preservació de la fertilitat en pacients oncològics, tant dones com homes. En la Unitat de Fecundació, una vegada finalitzat l’estímul, es deriven a l’Hospital Universitari Son Llàtzer per a l’extracció d’òvuls i transferència d’embrions. Succeeix igual en l’extracció d’òvuls i preservació de semen en pacients oncològics.

El nombre de pacients que es deriven anualment a l’Hospital Universitari Són Llàtzer oscil·la entre 100 i 120, la qual cosa implica aproximadament entre 250 i 300 desplaçaments. A aquesta xifra cal sumar els acompanyants, ja que els tractaments de reproducció són tractaments de parella.

Les tècniques de reproducció assistida que actualment es presten a l’Hospital Can Misses són les següents:

 • Tècniques de capacitació espermàtica per a inseminació artificial i banc de semen per a conservació i emmagatzematge de mostres per a inseminació de donants.
 • Estudis complets de fertilitat en home: seminograma i REM diagnòstic.
 • Seminogrames urgents per a malalts oncològics previs a congelació del semen per a preservació de fertilitat

L’activitat del laboratori de reproducció assistida en l’últim any ha estat la següent:

 • Seminograma bàsic: 250
 • Seminograma postvasectomies: 140
 • REM diagnòstic: 80
 • REM inseminació artificial conjugal (IAC) i de donant (IAD): 114
 • Seminogrames urgents oncològics 5

El nou Centre de Reproducció permetrà a més ampliar la cartera de serveis i tècniques que prestarà l’Hospital Ca, Misses. Quan es posi en marxa, els serveis i tècniques seran les següents:

 • Estudi bàsic d’esterilitat
 • Inseminació artificial conjugal (IAC)
 • Inseminació artificial de donant (IAD)
 • Fertilització in vitro (FIV)
 • Microinjecció espermàtica (ICSI)
 • Preservació de la fertilitat per a pacients oncològics i patologies de risc
 • Donació externa d’ovòcits
 • Diagnòstic genètic preimplantacional
 • Educació sanitària i cures d’infermeria en processos diagnòstics i terapèutics intensius relacionats amb la reproducció
 • Laboratori de semen per a capacitació espermàtica i banc de semen.

En 2022 la Unitat de Reproducció Assistida va realitzar 1.596 consultes, de les quals 296 han estat primeres cites i 1.300 consultes successives i tractaments. A aquestes xifres cal sumar les consultes telefòniques, que s’apropen al mig miler.

Quant a cicles de FIV iniciats en 2022, han estat 83; s’han fet 77 punciones fol·liculars; 31 transferències en fresc amb una taxa d’implantació del 41 % i, finalment, s’ha practicat 72 processos d’inseminació artificial, dels quals 23 han estat amb semen de donant i 49 amb semen de cònjuge.

En 2022 l’índex d’embaràs clínic en el cas de donant va ser del 33 % i del 10,8 % en la inseminació de cònjuge.