Logo ASEF

\ L'estudi del Dr. Molina obté un excel·lent cum laude amb opció a premi extraordinari després de la defensa de la seva tesi doctoral

\ La investigació ha comptat amb la col·laboració del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Can Misses

El facultatiu del Servei de Neurologia de l'Hospital Can Misses, Dr. Luis Alberto Molina Martín, ha presentat recentment a la Universitat d'Alacant la seva tesi doctoral 'Tomografia de coherència òptica i ecografia orbitària en el diagnòstic del deteriorament cognitiu lleu' amb què ha obtingut un excel·lent cum laude amb opció a premi extraordinari.

Aquest treball de recerca ha tingut com a objectiu identificar les alteracions de la retina i els nervis òptics en pacients amb deteriorament cognitiu lleu mitjançant l'ús de la Tomografia de Coherència Òptica (OCT), Angiografia per Tomografia de Coherència Òptica (OCTA) i ecografia transorbitària (ETO ).

La mostra va estar formada per 36 pacients d'Eivissa, amb edat mitjana de 72,4 anys en què la majoria eren dones (55,6%) als quals se'ls va aplicar escales de depressió i d'autonomia a les activitats bàsiques i avançades de la vida diària. A més, es va utilitzar la prova de Montreal (MoCA) per al cribratge i classificació del deteriorament cognitiu i estudis de metacognició avançada per a l'anàlisi de la memòria a curt termini. També es va realitzar una avaluació oftalmològica i un estudi d'OCT i OCTA, per a la qual cosa es va comptar amb la col·laboració del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Can Misses i especialment del Dr. Javier Fernández.

Per al neuròleg, l'ull és una finestra al cervell i per a l'estudi, pioner a Espanya, s'han centrat en les capes de la retina més internes ja que són on s'ha demostrat que el gruix es redueix en les persones diagnosticades amb la malaltia d'Alzheimer. En aquests pacients, a més de reduir-se el gruix, es produeix una disminució del flux sanguini i de la densitat vascular.

Fins ara, la recerca d'aquests biomarcadors se centraven en la sang i la novetat d'aquest estudi és que obre una finestra al cervell a través de l'ull.