Dissabte, 26  d'octubre de 2019

Quatre anys després de ser seleccionat, d’entre 60 candidatures de tota Espanya, com a Centre Compromès amb l’Excel·lència en Cures (BPSO), els professionals de l’Àrea de Salut de Menorca implicats en aquesta iniciativa, però també els propis pacients, valoren molt positivament el camí recorregut i els canvis que s’han implementat gràcies a la incorporació de les Guies RNAO de bones pràctiques basades en l’evidència científica d’Accessos Vasculars, Peu diabètic, Ostomies i Alletament Matern.

Així va quedar palès en les III Jornades BPSO-Menorca que es van celebrar ahir al Llatzeret de Maó i que va inaugurar el gerent Romà Julià i la coordinadora dels equips d’infermeria d’Atenció Primària, Margarita Cases, unes jornades durant les quals es va anunciar la creació d’un equip de treball per a la implantació d’una cinquena guia, de Valoració i Maneig del Dolor. Es tracta d’un grup que promouen professionals d’infermeria de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital però que es podria ampliar a la Unitat de Reanimació URPA i Quiròfan. Després de la fase de difusió que s’està fent en aquests moments, el desembre es durà a terme la formació als professionals que es sumin a l’equip per, a partir del gener de 2020, començar amb l’anàlisi dels recursos pràctics que es poden incorporar al dia a dia de l’assistència d’infermeria per a millorar l’atenció als pacients.

 

 

La Jornada al Llatzeret va començar amb una taula de cinc persones que van oferir el seu testimoni sobre l’atenció rebuda com a pacients amb una ostomia, amb diabetis o en el moment del part i la introducció a l’alletament matern. Posteriorment, van ser els propis professionals dels equips de les quatre guies d’infermeria de bones pràctiques els que van prendre la paraula per fer una valoració sobre els reptes i les oportunitats que ha suposat la implantació d’aquestes eines de feina. El poc coneixement del programa BPSO per part dels pacients i dels propis professionals de l’Àrea de Salut; o la manera com motivar i sumar a nous companys en aquests grups de feina; van ser alguns dels aspectes que es van posar damunt la taula com elements a millorar, a la vegada que es va insistir en la necessitat de fer els registres que permetran avaluar quantitativament els canvis que ha suposat la incorporació de les guies.

Els quatre equips van explicar també els projectes que es duen a terme actualment. Des del grup de peu diabètic, s’està fent formació a les diferents residències de persones majors de l’illa i s’estan donant recomanacions a pacients diabètics sobre l’ús del calçat més adequat. Des del grup l’alletament matern s’han dut a terme iniciatives com les sessions de cine els dissabtes matí per a mares lactants, mentre que el grup d’ostomies està elaborant un vídeo sobre la tècnica d’irrigació d’ostomies; i el grup d’accessos vasculars està preparant formació per als professionals per aprendre a utilitzar del nou material que s’ha introduït a l’hospital.

Després d’una sessió d’estiraments amb el professor de pilates Caito Della, la jornada va continuar amb l’enregistrament d’un podcast per a l’emissora Ràdio Menorca Cadena SER abans de donar pas a la ponència “Gestión de la adversidad”, a càrrec de Sol Gallardo. La gerent de l’Hospital Comarcal d’Inca va encoratjar als professionals d’infermeria a reivindicar la seva identitat, el seu paper i la seva feina en l’àmbit de l’assistència als pacients i a estar preparats per adaptar-se als canvis que, inevitablement, els tocarà afrontar.

La jornada va concloure amb la votació i el lliurament del I concurs de fotografia BPSO. De les 12 imatges presentades, va sortir escollida la imatge de Paloma Serrano. El premi va consistir en un circuït spai i un sopar per a dues persones a l’hotel Casas del Lago.

 

 

 

Banner directorio telefónico

Banner IBSalut