Una trentena de professionals sanitaris de l’Àrea de Salut de Menorca han participat a les sessions sobre seguretat alimentària per al sector maternoinfantil que es van fer el passat divendres als centres de salut Dalt Sant Joan de Maó i Canal Salat a Ciutadella.

Es tracta d’una iniciativa de la Conselleria de Salut, a través d’un conveni marc de col·laboració amb el Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears, que té com objectiu actualitzar els coneixements sobre els principals perills alimentaris de més impacte per a la salut per a les mares gestants, lactants i infants; oferir recomanacions per evitar l’exposició a aquests riscos; així com presentar el nou material divulgatiu i didàctic per l’educació sanitària de les famílies sobre la seguretat alimentària.

Rosa Maria Llull, cap del Negociat d’Higiene del Servei de Seguretat Alimentària de la Direcció General de Salut Pública, és l’encarregada d’impartir d’aquestes sessions, que tracten riscos poc freqüents, però amb efectes greus en salut i que, per aquest sentit, es consideren rellevants com són: la toxoplasmosi, la listèria monocitogènica, la contaminació per mercuri i ploms, els nitrats, el botulisme infantil, o altres com els riscos d’hepatitis C o la brucel·losis.

Juntament amb les sessions de formació dirigides als professionals, des de la Conselleria de Salut s’ofereix pautes i consells pràctics  perquè les famílies coneguin quins són els aliments que han d'evitar en determinades situacions o quines pràctiques s'han de prendre per evitar malalties de transmissió alimentària als infants i durant la gestació. Aquest material està disponible al web seguretatalimentaria.caib.es

L’Hospital General Mateu Orfila incorpora un nou especialista al seu Servei d’Urologia per cobrir la jubilació del Dr. Miguel Gascón. Es tracta de la Dra. Yumaira Elena Hernández Martínez, que la setmana passada es va incorporar a l’equip d’uròlegs, procedent de l’Hospital Universitari Miguel Servet (Saragossa), on ha completat la residència en aquesta especialitat. Té els títols de metge cirurgià i cirurgià general per la Universitat Central de Veneçuela i entre 2009 i 2010 va fer feina com a cirurgiana a l’Hospital Universitari de Caracas, capital d’aquest país.

Places d’interinitat
D’altra banda, s’han publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears les convocatòries per cobrir en règim d’interinitat les places de facultatiu especialista de l’àrea de reumatologia, d’especialista de l’àrea de cirurgia plàstica i reparadora, i d’especialista en nefrologia. Segons ha explicat el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Manuel Yebra, es tracta d’un pas més en la consolidació de les places i en les mesures adoptades pel Servei de Salut per donar estabilitat a la plantilla de l’Hospital General Mateu Orfila.

"Menjar sa és divertit. L’obesitat infantil, no” és el lema de la jornada d’enguany

Dietistes-nutricionistes de Menorca s’han sumat avui a la celebració del XIII Dia Nacional de la Nutrició, que organitza la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica sota el lema “Menjar sa és divertit. L’obesitat infantil, no”. Aquesta edició vol fer ressaltar les preocupants xifres d’obesitat infantil que es donen a Espanya i la necessitat de facilitar l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables en el medi escolar i en l’àmbit familiar.

Dietistas-nutricionistas de Menorca se han sumado hoy a la celebración del XIII Día Nacional de la Nutrición, que organiza la Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética bajo el lema . Esta edición quiere resaltar las preocupantes cifras de obesidad infantil que se dan España y la necesidad de facilitar la adquisición de hábitos alimentarios saludables en el medio escolar y en el ámbito familiar.

Dia Nacional de la Nutrición

Des del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de les Illes Balears (CODNIB), amb el suport de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (FAPMA) Menorca, s’han organitzat diferents actes durant la jornada d’avui. Durant el matí s’han instal·lat taules informatives a l’Hospital General Mateu Orfila i al Centre de Salut Canal Salat (Ciutadella), on els dietistes-nutricionistes Josep Lluch, Cristina Capó, Catalina Bosch i Margarita Bonet han repartit fullets informatius i han atès els dubtes o les consultes sobre alimentació, nutrició i dietètica, especialment enfocats a prevenir l’obesitat infantil.

El capvespre, a les 18.30 h la dietista-nutricionista Catalina Bosch pronunciarà una conferència a la sala de cultura de “sa Nostra (al carrer de s’Arraval, de Maó) que versarà sobre l’obesitat infantil i les eines que són a l’abast per tractar, contenir i prevenir l’obesitat. Està adreçada a totes les persones interessades a conèixer com cal educar els infants en hàbits alimentaris i d’estil de vida saludables.

Obesitat infantil

Segons l’Estudi de Prevalença de l’Obesitat Infantil a les Illes Balears (EPOIB 2005), el 10 % de la població infantojuvenil presenta excés de pes, mentre que el 9 % pateix obesitat. Tanmateix, l’Enquesta Nacional de Salut 2011-2012 per a la població infantojuvenil (de 2 a 17 anys) situa aquestes xifres en el 26 % quant a l’excés de pes i en el 9 % pel que fa a l’obesitat. És a dir: el 35 % dels infants i joves de les Illes Balears tenen excés de pes, la qual cosa suposa 7 punts per damunt de la mitjana estatal (18,6 % en excés de pes i 9,6 % en obesitat). Centrant-se en la franja d’edat de 6 a 9 anys, el 45 % dels infants d’Espanya tenen excés de pes, tot i que la xifra arriba al 55 % a les llars amb ingressos baixos.

Un total de 61 pacients oncològics de l’Hospital General Mateu Orfila han millorat en qualitat de vida i han recuperat parcialment el pes perdut gràcies a la intervenció de suport nutricional que han rebut durant el seu tractament de radioteràpia o quimioteràpia. Es tracta dels primers resultats obtinguts un any després d’implantar-se un projecte d’investigació que promouen el Dr. Gabriel Mercadal, Doctor en Farmàcia i Nutrició i especialista en farmàcia hospitalària al Mateu Orfila, i el dietista-nutricionista associat al servei, Josep Lluch, amb el suport de tot un equip multidisciplinar de professionals (oncòlegs, metges especialistes en Cures Pal·liatives, farmacèutics, infermeria, dietistes-nutricionistes...).

Aquest estudi pilot ha consistit en valorar la situació nutricional amb un mètode de cribatge nutricional –el test Malnutrition Screening Tool (MST)–  de tots els pacients neoplàsics majors de 18 anys que han visitat les consultes externes d’oncologia mèdica de l’Hospital de Dia per iniciar tractament amb radioteràpia o quimioteràpia.  Davant un screening positiu s’ha valorat de forma més completa l’estat de nutrició mitjançant la Valoració Global Subjectiva (VSG).

imagen

Josep Lluch, dietista-nutricionista, i el Dr. Gabriel Mercadal, Doctor en Farmàcia i Nutrició


Des de març de 2014 a març de 2015 s’han analitzat 112 pacients amb una mitjana de 64 anys, dels quals 71 han resultat positius per a risc de desnutrició. Es tracta de 35 homes i 36 dones amb diagnòstics tumorals principalment de càncer colorectal, de mama i de pulmó.

D’aquests 71 pacients, un total de 61 han rebut una intervenció nutricional per part del Dietista-Nutricionista i s’ha analitzat l'impacte d’aquesta intervenció en la qualitat de vida del pacient oncològic a través del qüestionari de EORTC QLQ-C30, on s’ha constatat una millora en la qualitat de vida a partir de les intervencions de l’estudi, segons expliquen els responsables del projecte.

“D’altra banda, també trobam millora en la pèrdua de pes, un dels principals símptomes de càncer. La població estudiada presenta una mitjana de pèrdua de pes de -6,34 kg. Durant el seguiment, s’ha observat una recuperació parcial del pes perdut d’uns 2,86 Kg després de 6 mesos de la primera valoració”, explica en Josep Lluch. Destaca també la millora en el diagnòstic nutricional donat per el qüestionari VSG realitzat per el Dietista-Nutricionista. “En la primera visita el 57,1% dels pacients van ser classificat amb risc de desnutrició o desnutrició moderada. En canvi, en les valoracions posteriors, aquest percentatge va baixar a un 30%.”

La desnutrició és molt freqüent en els pacients oncològics i està present en el 40-80% dels casos depenent del tipus de tumor, localització i estadi tumoral. La malnutrició s’associa a un augment en el nombre i gravetat de les complicacions, la qual cosa comporta una major morbimortalitat en aquests pacients, una disminució de la tolerància al tractament oncològic i una disminució de la qualitat de vida del pacient.

Tot i tractar-se de resultats preliminars, els dos professionals que promouen el projecte d’investigació a l’Hospital General Mateu Orfila confien que les primeres dades  “serveixin per potenciar aquest protocol de diagnòstic de l’estat nutricional de cara a integrar-se definitivament en la valoració global del pacient i ser una prioritat en el seu pla terapèutic.”

imagen

Unitat d'Hospital de Dia de l'Hospital General Mateu Orfila.

Banner directorio telefónico

Banner IBSalut