La sala d’actes de l’Hospital General Mateu Orfila ha acollit durant tot el dia d’avui la I Jornada d’Investigació d’Infermeria de Menorca, una iniciativa que reuneix una setantena professionals de l’Àrea de Salut i estudiants del tercer i del quart curs d’infermeria de la Universitat de les Illes Balears (UIB), la qual cosa supera amb escreix les expectatives de l’organització.
El gerent de l’Àrea de Salut, Manuel Yebra, i la directora d’infermeria, Bárbara Duque, han estat els encarregats de donar la benvinguda i inaugurar aquesta primera iniciativa, organitzada pel Grup d’Investigació d’Infermeria de Menorca (GIINM), i de constatar l’interès i les ganes que està demostrant el col·lectiu per avançar en la professió i donar visibilitat a la tasca que es duu a terme.
La sessió inaugural ha estat a càrrec de Joana Maria Taltavull, infermera d’atenció primària de Mallorca i professora associada de la UIB. Sota el títol, “Investigar és possible”, la primera ponent ha destacat la necessitat de tenir i fomentar l’esperit crític i reflexiu com a punt de partida de tota recerca. “No es tracta d’investigar per omplir un currículum: l’objectiu és modificar o reforçar la pràctica clínica en benefici d’una qualitat assistencial més gran”, ha assegurat.
Concha Zaforteza, doctora en infermeria i professora de la UIB, ha estat la segona en participar en aquesta trobada amb la ponència titulada “La necesidad de fundamentar los cuidados en la evidencia científica”, en la qual ha posat com a exemple els resultats en efectivitat i la variabilitat que es donen a diferents hospitals de les Illes Balears en l’aplicació o no de la guia de pràctica clínica en el tractament de les úlceres per pressió que es va publicar l’any 2007. “És important transferir l’evidència a la pràctica en cures per excel·lència clínica i per ètica —ha assegurat—. Hem d’evitar el pacient als pacients. I el primer pas per al canvi passa per tenir un esperit crític”.
Per la seva part, Virgili Páez s’ha encarregat d’acostar i donar a conèixer als assistents tots els recursos que Bibliosalut ofereix, i després s’ha donat pas a set presentacions breus que han protagonitzat professionals de l’Àrea de Salut de Menorca i estudiants de la UIB.
La Jornada ha continuat el capvespre la presentació del projecte BPSO de centres compromesos en l’excel·lència en cures i dues ponències, una sobre els tipus d’estudis de recerca i l’altra sobre com fer presentacions científiques en format de pòster, a càrrec del Dr. Matías Torrent i de la Dra. Elena Muñoz, respectivament.
Una de les sorpreses de la jornada ha estat la connexió en directe des del Canadà amb la Dra. Doris Grinspun, infermera gerent de l’Associació Professional d’Infermeres d’Ontario (RNAO) i fundadora del programa BPSO, qui ha atès les preguntes dels assistents i ha reflexionat sobre la professió. En el seu missatge final ha dit: "L'evidència és molt important, però primer hi ha els valors com a persones i el coratge per millorar en cura i donar la millor atenció que es mereixen els pacients"
Exposició
A més de les ponències i la presentació, en el marc d’aquesta I Jornada d’Investigació d’Infermeria de Menorca s’exposen a l’entrada de l’Hospital 16 comunicacions i 24 pòsters presentats en congressos i 3 articles publicats en revistes durant els últims deu anys per professionals de la infermeria de l’Àrea de Salut de Menorca.