L’equip, format per tres anestesistes i una infermera, treballa per oferir millor qualitat de vida als pacients amb dolor crònic o associat a una patologia
La Unitat del Dolor de l’Hospital General Mateu Orfila va atendre durant l’any passat 1.257 consultes externes, va dur a terme 108 procediments a la consulta i 314 blocatges a la sala d’operacions. Aquest és el balanç de l’activitat de l’equip format pels doctors anestesistes Sabina Córdoba, Jordi Moya i Pablo Candás i la infermera María José Hurtado, que dediquen tres dies per setmana als pacients que acudeixen al servei i la tasca dels qual consisteix a oferir-los un tractament que els proporcioni millor qualitat de vida.
La majoria dels pacients arriben a la Unitat del Dolor quan no responen adequadament als tractaments prescrits a l’atenció primària o a l’atenció especialitzada hospitalària. El primer pas consisteix a combinar el tractament farmacològic amb un examen complementari per confirmar o concretar el diagnòstic i localitzar l’origen del dolor.
Les patologies més freqüents són les de la columna dorsal i de la columna cervical, l’osteoartrosi, la fibromiàlgia i les dels pacients oncològics. En contra del que es pugui pensar, el seu perfil és cada vegada més el d’una persona jove en edat productiva el dolor de la qual li impedeix treballar. “A la Unitat també tenim en compte aspectes psicosocials i laborals per tractar el dolor des d’una perspectiva integral”, explica la Dra. Córdoba. “Els pacients pateixen no només un dolor físic sinó també un dolor psicològic, que els afecta a ells i a tot el seu entorn, la qual cosa genera un cercle viciós de dolor, estrès emocional i més dolor. Cal trencar aquest cercle viciós”.
A més dels tractaments que s’apliquen a la consulta —com ara les infiltracions articulars o els nous pegats de capsaïcina—, a la Unitat del Dolor es fan tractaments intervencionistes a la sal d’operacions. Són els anomenats “blocatges”, que requereixen condicions d’esterilitat i l’ajuda d’un aparell de radioscòpia per confirmar el lloc precís que es vol tractar. Consisteixen a administrar fàrmacs per blocar les vies del dolor, i n’hi ha de molts de tipus: nerviosos a nivell del neuroeix o perifèrics, musculars, etc. Es tracta de tractaments molt personalitzats, asseguren els especialistes, i la durada depèn de cada cas: els més prolongats sempre estan associats a malalties cròniques coexistents, mentre que certs pacients poden rebre l’alta de la Unitat al cap d’unes quantes sessions de blocatge i d’un seguiment farmacològic.
Les operacions quirúrgiques de la columna que des de final de 2013 es duen a terme a l’Hospital General Mateu Orfila han permès donar l’alta de la Unitat del Dolor diversos pacients, mentre que en altres casos l’opció de la cirurgia presenta grans riscs, per la qual cosa s’opta per un control continuat a càrrec de la Unitat, segons explica la Dra. Córdoba.