El projecte, que impulsen el Dr. Gabriel Mercadal i el dietista-nutricionista Josep Lluch, pretén reduir els efectes secundaris del tractament i millorar la qualitat de vida dels pacients neoplàsics
L’Hospital General Mateu Orfila ha implantat un nou protocol d’avaluació del risc nutricional i instauració de suport nutricional de pacients oncològics amb l’objectiu de reduir els efectes secundaris i les complicacions dels tractaments, facilitar el control dels símptomes i millorar la qualitat de vida d’aquests pacients. Es tracta d’un projecte de recerca que promouen el Dr. Gabriel Mercadal, doctor en farmàcia i nutrició i especialista en farmàcia hospitalària al Mateu Orfila, i el dietista-nutricionista associat al Servei, Josep Lluch, amb el suport de tot un equip multidisciplinari de professionals (oncòlegs, metges especialistes en cures pal·liatives, farmacèutics, infermeria, dietistes-nutricionistes...).
Segons explica Josep Lluch, la desnutrició és molt freqüent en els pacients oncològics, tenint en compte que està present en el 40-80 % dels casos, depenent del tipus, la localització i l’estadi del tumor. La malnutrició s’associa a un augment en el nombre i en la gravetat de les complicacions, la qual cosa suposa una morbimortalitat més alta d’aquests pacients, la disminució de la tolerància al tractament oncològic i la reducció de la qualitat de vida. Per això és prioritari fer-ne una valoració adequada de l’estat nutricional per diagnosticar els casos de malnutrició i establir un tractament correcte i, a més, detectar els pacients amb un risc més alt de patir-ne a fi d’aplicar-los un tractament nutricional preventiu.
En aquest sentit, el projecte preveu dos cribratges nutricionals —el test Malnutrition Screening Tool (MST) i el mètode basat en paràmetres bioquímics, Filtre Automatitzat Nutricional Balears (FANBAL)—, que es fa a tots els pacients neoplàsics durant la primera visita als especialistes de l’Hospital de Dia per iniciar el tractament amb radioteràpia o quimioteràpia. Una vegada identificats els pacients amb risc de sofrir malnutrició, se’ls fa una segona prova, la valoració global subjectiva generada pel pacient, que permet determinar amb exactitud si estan ben nodrits o presenten desnutrició. En aquest darrer cas, s’ofereixen recomanacions dietètiques individualitzades o fa un abordatge nutricional més complet, que s’inclou en el pla terapèutic específic de cada pacient.
L’estudi té una durada de dotze mesos i inclou totes les persones de més de 18 anys que inicien un tractament amb radioteràpia o radioquimioteràpia a les consultes externes d’oncologia mèdica de l’Hospital General Mateu Orfila. Durant els primers mesos s’han fet els cribratges nutricionals a 44 pacients, 24 dels quals han donat com a resultat la possibilitat de sofrir desnutrició, un percentatge que es correspon amb els resultats esperats pels responsables del projecte.
Amb aquest treball, el Dr. Mercadal i el dietista-nutricionista Josep Lluch pretenen consensuar i implementar protocols d’actuació orientats a millorar el diagnòstic, el tractament i la qualitat assistencial dels pacients des del punt de vista nutricional, a més d’analitzar l’impacte de la intervenció nutricional en la qualitat de vida dels pacients oncològics i estudiar la morbimortalitat associada dels pacients neoplàsics amb desnutrició.
Aquest protocol d’avaluació nutricional de pacients oncològics és el tercer projecte de nutrició clínica que duen a terme el Dr. Mercadal i Josep Lluch. Des de l’any 2010 han desenvolupat dos estudis previs al Mateu Orfila: “Implantación de un método de detección de riesgo de desnutrición en el paciente hospitalizado” i el projecte pilot d’un any “Implantación de un programa de soporte nutricional perioperatorio en los pacientes programados para cirugía digestiva mayor”.