El cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital General Mateu Orfila, el Dr. Juan Carlos Hermoso, i el seu equip han dut a terme la primera colposacropèxia, en una pacient de 68 anys amb una patologia de prolapse uterí. Es tracta d’una intervenció de nivell molt alt en cirurgia laparoscòpica del sòl pelvià, completament nova a Menorca.
L’equip del Servei de Ginecologia de l’Hospital General Mateu Orfila.
El prolapse uterí consisteix en la caiguda o el lliscament de l’úter cap a l’interior de la vagina a causa de la debilitat o la ruptura dels teixits del sòl pelvià, que fins ara se solucionava per mitjà d’una histerectomia vaginal. Però amb aquesta tècnica, a més de canviar l’estructura de l’aparell genital, al cap d’un temps l’extirpació de l’úter podia provocar en algunes pacients la caiguda de la cúpula vaginal, que necessita una nova intervenció quirúrgica. En aquest punt cal assenyalar que el Servei de Ginecologia del Mateu Orfila atén cada any uns vint casos de dones amb prolapse uterí.
En canvi, amb la colposacropèxia laparoscòpica no hi ha extirpació, sinó que s’actua per restaurar l’úter a la seva posició original col·locant una malla sintètica que permet una subjecció fixa i duradora del coll uterí a l’os sacre. D’aquesta manera es mantenen l’estructura i la funcionalitat de l’aparell genital de la pacient.
L’equip del Dr. Hermoso ha pogut aplicar aquesta tècnica quirúrgica després de l’experiència adquirida durant l’any passat amb especialistes de l’Hospital Son Llàtzer —centre de referència a les Illes Balears sobre patologies del sòl pelvià— que es van desplaçar a Menorca per a una primera intervenció d’aquest tipus. L’objectiu del cap del Servei de Ginecologia del Mateu Orfila és poder aplicar la mateixa tècnica laparoscòpica a totes les pacients amb prolapse uterí de més de 65 anys que compleixin les condicions per sotmetre’s a aquesta cirurgia, ja que l’eficàcia és més alta i el postoperatori és molt més senzill, malgrat la gran durada de la intervenció, que necessita un mínim de quatre hores.