L’Hospital General Mateu Orfila compta des de començament d’enguany amb la Unitat de Diagnòstic Ràpid (UDR), dependent del Servei de Medicina Interna. Es tracta d’un nou recurs assistencial per al diagnòstic de pacients que poden patir una malaltia potencialment greu i l’estat de salut dels quals i el seu entorn sociofamiliar permeten fer un estudi ambulatòriament com a alternativa a l’ingrés hospitalari.
L’equip de la UDR està format pel Dr. César Pérez, la Dra. María Ángeles Polvorosa i la infermera Cati Rodríguez, que compaginen l’activitat habitual a l’Hospital amb l’atenció dos dies per setmana dels pacients de l’UDR. Actualment són els especialistes dels serveis d’Urgències i de Medicina Interna de l’Hospital qui hi deriven els pacients sota criteris mèdics i depenent de la sospita de determinats grups de patologies potencialment greus, l’estudi de les quals no es pot demorar.
En aquest sentit, la UDR cita els pacients per a una primera visita en menys d’una setmana, i en un termini mitjà de quinze dies completa les proves necessàries per al diagnòstic, tot això sense haver d’hospitalitzar-los, de manera que es tracta d’una assistència molt més còmoda per als pacients i els seus familiars. Aquesta millora és possible gràcies a la col·laboració dels Serveis Centrals i de tots els facultatius de l’Hospital.
En el primer trimestre de l’any, la UDR ha atès 38 pacients i ha diagnosticat casos d’infeccions cròniques, malalties sistèmiques, síndromes cardíaques o neoplàsies, entre altres patologies, però també ha descartat patologies potencialment greus.
El grau de satisfacció dels pacients i dels facultatius és alt, ja que la UDR evita ingressos innecessaris amb la mateixa qualitat assistencial i disponibilitat de mitjans que s’ofereixen als pacients hospitalitzats. Per la seva part, l’equip d’infermeria —a més de la gestió administrativa— du a terme una important tasca de suport emocional i acompanyament a les persones que estan pendents d’un diagnòstic que pot suposar un canvi important en les seves vides, a fi d’intentar disminuir l’angoixa que es genera durant els dies d’espera.
L’equip assistencial de la UDR té previst completar el primer semestre de l’any abans de valorar els primers resultats obtinguts, tot i que s’estudia la possibilitat d’ampliar el servei a altres serveis de l’Hospital i als centres d’atenció primària.