Centres compromesos amb l'excel·lència en cures (CCEC®)

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Centres compromesos amb l'excel·lència en cures (BPSO)

Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures (BPSO)

El Programa Best Practice Spotlight Organizations (BPSO®), conegut a Espanya com a Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures (CCEC®), es tracta d'un programa internacional impulsat per la RNAO (Registered Nurses Association of Ontario) del Canadà en el qual participen institucions proveïdores de salut i acadèmiques de tot el món.

Al nostre país, el programa està dirigit des de la Unitat de Recerca en Cures de l'Institut de Salut Carles III (Investén-ISCIII). A les Illes Balears, es desenvolupa aquest programa a nivell regional, de forma coordinada amb Investén-ISCIII i RNAO. Amb aquest objectiu, el mes de juny de 2018 es va constituir el HOST Illes Balears o Centre Coordinador Regional, dependent del Servei de Salut dels Illes Balears.

Els centres que participen en aquest programa, implanten guies de pràctica clínica (GPC) al llarg de tres anys, en un procés tutoritzat i seguint una metodologia d'implantació desenvolupada per RNAO i adaptada al nostre context per Investén-ISCIII.

Els equips de treball estan liderats i integrats principalment per infermeres, encara que hi participen altres professionals com ara metges, farmacèutics, auxiliars, etc. La implantació és possible gràcies a l'esforç i implicació d'aquests professionals, així com la participació d'equips multidisciplinaris i referents d'associacions de pacients.

El Host regional està coliderat per una infermera de l'Hospital General Mateu Orfila (Àrea de Salut de Menorca) i un infermer del Servei de Salut.

Centres acreditats

L'Àrea de Salut de Menorca va aconseguir l'any 2017 la seva acreditació com a centre compromès amb l'excel·lència en cures, després d'implantar amb èxit durant 3 anys les guies següents:

  • Selecció de dispositius d'accés vascular
  • Cures en el pacient ostomitzat
  • Cures en el pacient amb peu diabètic

En aquest moment es troben en fase de sostenibilitat, en la qual implanten una nova guia, en aquest cas, lactància materna. 

Primera cohort Host Regional Illes Balears

El primer grup d'institucions seleccionades en aquest programa són l'Hospital Comarcal de Manacor, l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Hospital Comarcal d'Inca. Aquestes institucions implantaran millores relacionades amb:

  • la promoció de la lactància materna
  • la cura de catèters vasculars
  • la cura d'ostomies
  • el foment de la seguretat en l'ús de contencions
  • la valoració i cures en adults amb ideació o comportament suïcida.  

Convocatòria 2021 (període 2022-2025) a Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures® Host Regional Balears​

Documentació convocatòria 2021 (període 2022-2025) a Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures® Host Regional Balears​

Documentació convocatòria 2018 (període 2019-2022)

Contacte

Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

Enllaços d'interès

Twitter BPSO en directe