\ L'equip directiu donà la benvinguda a 24 professionals sanitaris residents
\ Farmàcia hospitalària i infermeria familiar i comunitària, noves especialitats
Enguany, l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera formarà 24 nous professionals, una mica més del doble que l'any passat, quan va rebre 10 residents. Concretament van ser 8 metges interns residents (MIR) i 2 infermeres internes residents (IIR) de l'especialitat obstetricoginecològica (comare).
La nova promoció està formada per 15 metges de l'especialitat de medicina familiar i comunitària, una doctora de l'especialitat de medicina interna, una més dependent de la Unitat de Salut Mental de les Illes Balears en l'especialitat de psiquiatria, un farmacèutic hospitalari, 4 infermeres de Medicina Familiar i Comunitària i 2 infermeres internes residents de l'especialitat obstètrica-ginecològica (llevadores).
La novetat és la incorporació, per primera vegada, de dues noves especialitats. Aquestes són farmàcia hospitalària i infermeria familiar i comunitària, en les quals s'hi han incorporat un farmacèutic i quatre infermeres de família.
En conjunt s'han incorporat 17 MIR, 6 IIR i un farmacèutic. Aquests se sumen als 26 MIR i IIR que ja estan en període de formació, 20 dels quals són metges de l'especialitat de medicina de família, 4 de medicina interna i 2 matrones.
En total, doncs, amb aquestes incorporacions hi ha 50 residents (42 MIR i 8 IIR). El període de formació de les IIR serà de dos anys; el de medicina familiar, de quatre; i el de medicina interna, de cinc.
La directora gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Santos, ha rebut en un acte de benvinguda els nous MIR i IIR. Ha estat acompanyada per l'equip directiu: la directora d'Infermeria, Noelia Azqueta; el director de Gestió, Héctor Martín; la directora d'Atenció Primària, Violeta Vega; la directora d'Atenció Hospitalària, Sheyla Sironvalle; i el coordinador de Docència, Alfredo Barber.
Segons la directora gerent, «és un gran orgull i una enorme responsabilitat rebre una nova promoció de residents que seran el futur de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. A més, és un assoliment importantíssim el fet d’ampliar les places que rebem per a formació i les especialitats. Hem augmentat dues vegades i mitja el nombre de professionals que formarem, i hem ampliat de quatre a set el nombre de centres docents».
Fins a l'any passat, l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera tenia quatre centres de salut acreditats (CS Can Misses, CS Es Viver , CS Sant Antoni de Portmany i CS Vila) per a la formació mèdica especialitzada de metges de medicina familiar i comunitària. Enguany s'ha ampliat l'acreditació a tres centres més (CS Santa Eulària des Riu , CS Sant Jordi de ses Salines i CS Sant Josep de sa Talaia ) per a la formació de metges i infermeres de família. Tots ells tenen com a centre hospitalari de referència l'Hospital Can Misses.
Dels quatre primers centres de salut que ja estaven acreditats com a docents, els més veterans són els tres primers, mentre que el CS Ca Misses ho està des de 1992 i el CS Es Viver i el CS Sant Antoni de Portmany ho estan des de 1998. Pel seu costat, el CS Vila està acreditat com a centre docent des de 2010, any en el qual, a més, van ser reacreditats com a centres docents els altres tres citats.
Una altra de les novetats és que fins ara, la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària estava acreditada per a una capacitat de 10 MIR a l'any. A partir d’enguany podrà acollir-ne 15 i 8 IIR. Des de 2004, l'Hospital Can Misses també està acreditat per a la formació de MIR de l'especialitat de psiquiatria (el període de la qual és de quatre anys), amb una capacitat docent d'un MIR a l'any. D'altra banda, des de setembre de 2010 forma part de la Unitat Docent Multiprofessional de Salut Mental de les Illes Balears. Així mateix, des de 2010 Can Misses està acreditat per a la formació de MIR de l'especialitat de medicina interna (que dura cinc anys) amb una capacitat docent de 2 MIR a l'any. Aquest any se n’ha incorporat un, que s'ha unit als 4 de medicina interna de segon, tercer, quart i cinquè any.
Formació d'IIR de l'especialitat de matrones
Des de 2007, l'Hospital Can Misses està acreditat també com a unitat associada a la Unitat Docent de Comares de les Illes Balears, amb una capacitat docent de tres IIR de l'especialitat obstetricoginecològica, que dura dos anys. Aquest any se n’han incorporat dues, que s'han sumat a les dues de segon any.