Logo ASEF

Taller de salut infantil

\ L’activitat formativa està emmarcada en el Programa de Salut Infantoadolescent del Servei de Salut

Una dotzena de progenitors assisteixen al curs, que consta de cinc sessions i en el qual s’abordaran diverses patologies

Un dels aspectes que gestionen més malament els familiars d’infants i les seves persones cuidadores són les malalties infantils: quan un infant es troba malament, plora i demana ajuda, cosa qie desespera els seus familiars i les persones cuidadores. D’aquí sorgeix la necessitat de saber com actuar per millorar l’estat del menut i també per sentir-se més tranquils.

Alguns estudis evidencien que en els darrers deu anys s’ha incrementat un 50 % el nombre de consultes pediàtriques als serveis d’urgència. I es calcula que gairebé el 70 % de les consultes són motivades per processos banals, que es podrien resoldre a la consulta de pediatria d’atenció primària.

Per això, l’equip de pediatria del Centre de Salut Sant Jordi ha impulsat un taller grupal de salut infantil que té com a objectiu facilitar eines als familiars d’infants i a les persones cuidadores perquè sàpiguen actuar en els casos de malalties banals, freqüents en la infància, i sensibilitzar-los sobre la necessitat d’actuar de manera ràpida i efectiva en els casos de veritable urgència mèdica.

El taller ha estat organitzat en cinc sessions de periodicitat mensual, des del febrer fins al juny, i serà impartit per l’equip de pediatria del centre, és a dir, per les infermeres Paula Galán i Pilar Llull i les pediatres Ximena González i Lola Alcántara. Els temes que es tractaran en cada sessió són els següents: 1a sessió, malalties comunes i febre; 2a sessió, malalties respiratòries i digestives; 3a sessió, reanimació cardiopulmonar; 4a sessió, accidents domèstics i primers auxilis, i 5a sessió, malalties exantemàtiques i dermatitis atòpica.

El desenvolupament del taller, en el qual s’han inscrit una dotzena de persones, s’ha plantejat amb un enfocament molt dinàmic, que requerirà en tot moment la participació de les persones assistents. Les professionals que l’impartiran resoldran casos clínics, plantejaran exercicis teòrics i pràctics, desmitificaran creences populars i falsos mites i oferiran informació veraç, avalada per l’evidència científica.

Aquest primer taller està emmarcat en el Programa de Salut Infantoadolescent del Servei de Salut de les Illes Balears. L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera està organitzant més cursos grupals, que s’impartiran gradualment a la resta de centres de salut pitiüsos d’atenció primària.