Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Balears dobla en un any el nombre de places oferides en medicina familiar i infermeria d’atenció familiar i comunitària

Les Balears han doblat en un any l’oferta formativa de professionals de la salut de medicina familiar i infermeria d’atenció familiar i comunitària.

Concretament, del curs 2018-19 al 2019-20 aquesta oferta ha passat de 41 a 70 places MIR (metge o metgessa intern resident) i de 4 a 18 places EIR (infermer o infermera intern resident). Això ha estat possible gràcies a l’increment del nombre de places de formació d’especialistes acreditades pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social,  i també per l’acreditació de nous centres docents a Mallorca i Eivissa i Formentera.

 

Les places oferides enguany per iniciar la residència en el curs 2019-20 són 64 a Mallorca (50 MIR i 14 EIR), 8 a Menorca (MIR), i 16 a Eivissa i Formentera (12 MIR i 4 EIR). Aquesta mesura permetrà formar més personal sanitari per lluitar contra la manca de professionals que afecta l’Atenció Primària en els darrers anys.

 

A Mallorca, la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària (UDMAFiC) enguany ha fet 40 anys. Aquesta unitat va néixer l’any 1979 i el 2011 va passar a ser multiprofessional amb la creació d’una comissió d’infermeria. La Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de Balears a Menorca es va crear l’any 1992. A Eivissa i Formentera, enguany s’ha acreditat la unitat docent multiprofessional de família, i ha ampliat la formació que actualment ofereix al personal d’infermeria.

 

Els centres de salut docents acreditats per formar residents pel Ministeri han de complir uns criteris assistencials, investigadors i docents propis per a cada especialitat. Una vegada el resident o la resident ha escollit el centre docent, se li assigna un tutor o tutora d’Atenció Primària, que serà responsable de la seva formació, i hi mantindrà una relació continuada durant els quatre anys de residència.

 

Actualment, Mallorca disposa de 15 centres docents; Menorca, de 3; i Eivissa i Formentera, de 7.

 

  • Mallorca: CS Calvià – Santa Ponça , CS Escola Graduada (Palma), CS Sa Torre (Manacor) , CS Son Pisà (Palma), CS Camp Redó (Palma), CS Coll d’en Rabassa (Palma), CS Sant Agustí (Palma), CS Son Gotleu (Palma) CS Son Serra - la Vileta (Palma), CS Trencadors (S'Arenal de Llucmajor). Darrerament, s’han acreditat els CS Serra Nord (Sóller), CS Emili Darder, CS Platja de Palma - Ca’n Pastilla, CS Pont d’Inca - Martí Serra, CS Son Rutlan - Aragó.

 

  • Menorca: CS Verge del Toro, CS Dalt Sant Joan i CS Canal Salat.

 

  • Eivissa i Formentera: CS Can Misses, CS Es Viver, CS Sant Antoni de Portmany, CS Vila. El mes de març d’enguany es va ampliar amb tres centres més: CS Santa Eulària des Riu, CS Sant Jordi de Ses Salines i CS Sant Josep de Sa Talaia.

invalid quix collection shortcode!