Notícies

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

El Servei de Salut disposarà de cinquanta infermeres gestores de casos a final d’any

Avui ha tingut lloc una jornada de treball de gestores de casos a l’Hospital Universitari Son Espases

El Servei de Salut disposarà a final de 2019 de cinquanta infermeres gestores de casos incorporades als centres de salut i als hospitals de les Illes Balears, cinc de les quals s’hi incorporaran en els mesos vinents: una a l’Àrea de Salut Mental, dues a l’atenció primària (una a Mallorca i una a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera), una a l’Hospital Universitari Son Espases i una a l’Hospital Universitari Son Llàtzer. Avui ha tingut lloc una jornada de feina de gestores de casos a Son Espases per fer balanç sobre la implementació del projecte i prioritzar els nous impulsos i accions dels anys vinents.

La contractació de les infermeres gestores de casos com a professionals de les unitats d’atenció a pacients crònics és un pas més en l’aposta per la cronicitat que ha fet el Servei de Salut per mitjà del Pla d'Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques 2016-2021 El Pla ha suposat un canvi en els circuits assistencials, una inversió important en infraestructures i un increment dels recursos humans. Es tracta d’un canvi del model sanitari per millorar l’atenció que s’ofereix a les persones que pateixen malalties cròniques i a les persones cuidadores respectives.

L’envelliment de la població en el nostre entorn ha suposat que la proporció de població de més de 65 anys hagi passat de representar l’11,2 % l’any 1981 al 17,3 % l’any 2011, fet que s’associa també a l’augment de la pluripatologia i de la discapacitat. Allò que defineix els pacients crònics complexos és la coexistència de diferents malalties cròniques amb compensacions freqüents i risc alt de pèrdua funcional.

A les Illes Balears hi ha deu mil persones que estan identificades com a pacients crònics complexos.

Actualment, a les Illes Balears ja fan feina 45 infermeres gestores de casos, distribuïdes de la manera següent: 32 a l’atenció primària (25 a Mallorca, 3 a l’Àrea de Salut de Menorca i 4 a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera), 3 a l’Hospital Universitari Son Espases, 3 a l’Hospital Universitari Son Llàtzer, 1 a l’Hospital de Manacor, 1 a l’Hospital Comarcal d’Inca, 1 a l’Hospital Mateu Orfila, 1 a l’Hospital Can Misses, 1 a l’Hospital Joan March, 1 a l’Hospital General i 1 a l’Hospital Sant Joan de Déu.

invalid quix collection shortcode!