Notícies de l'Àrea de Salut de Menorca

Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT)

L'Hospital Mateu Orfila implanta un nou programa de voluntariat sociosanitari

L’Hospital Mateu Orfila ha implantat un nou programa de voluntariat sociosanitari amb l’objectiu de donar resposta a la necessitat d’acompanyament que tenen cada vegada més pacients durant un ingrés hospitalari, per acudir a sessions de tractament a l’Hospital de Dia o per a les visites a consultes externes.

 

Amb el nom de «Al teu costat», el projecte és el fruit de la col·laboració entre el Servei d’Atenció al Pacient i Treball Social de l’Hospital i Creu Roja i l’Associació Espanyola contra el Càncer. De moment hi ha deu voluntaris d’ambdues entitats, els quals han rebut la formació necessària per dur endavant aquesta iniciativa aportant el seu temps per tal d’oferir una atenció personalitzada als pacients que ho necessitin.

 

Les persones destinatàries són pacients que visquin tot sols, que tinguin una xarxa familiar i social escassa i que estiguin ingressats a l’hospital o que hagin d’acudir a consultes externes a Menorca o a l’Hospital Universitari Son Espases. També podran rebre aquest servei els pacients que acreditin que, en un dia concret, no compten amb cap familiar per acompanyar-los a una consulta d’especialista.

 

L’objectiu del programa és oferir una atenció personalitzada i directa als pacients, afavorir-ne el benestar als centres hospitalaris i evitar la situació d’aïllament social, de manera que els resulti tan agradable i confortable com sigui possible la visita o l’estada a l’hospital. En aquest sentit, se’ls oferiran estones de comunicació, oci i entreteniment per evitar-los les situacions de solitud que el fet d’acudir a l’hospital o estar-hi ingressat provoca en els pacients; també es pretén minimitzar l’impacte emocional i el deteriorament que pot suposar un ingrés de durada llarga, i potenciar les capacitats personals del pacient estimulant les relacions humanes i socials.

 

Per donar a conèixer el programa «Al teu costat» s’han editat díptics informatius, que es distribuiran als diferents serveis de l’Hospital Mateu Orfila.

 

Tot pacient que vulgui acollir-se al programa ha de presentar una petició al control d’infermeria de la planta d’hospitalització, a l’Hospital de Dia o a la consulta d’especialista. La coordinació del programa recau en els professionals del Servei d’Atenció al Pacient i Treball Social.