Notícies de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT)

Pacients actius diabetis

Els primers pacients actius formaran en diabetis a altres pacients

\ L'educació entre iguals és clau dins de l'estratègia de cronicitat

\ Aquesta sessió s'impartirà progressivament en tots els centres de salut

 

El programa Pacient Actiu avança i ja ha començat a donar fruits. Els primers pacients actius començaran a formar a altres pacients, en aquest cas en diabetis en breu. Abans, l'equip de pacients actius durà a terme la presentació del taller d'educació diabetològica grupal en els centres de salut. Divendres 18 d'octubre es va presentar al Centre de Salut de Sant Antoni i avui s'ha dut a terme al Centre de Salut de Can Misses.

 

Amb aquesta presentació i la realització del taller d'educació diabetològica entre iguals es fa un pas més en el programa Pacient Actiu de les Illes Balears, programa que està inclòs en l'estratègia cronicitat de l'Àrea de salut. Aquesta sessió s'impartirà progressivament en tots els centres de salut d'ASEF amb l'objectiu de donar a conèixer als professionals sanitaris l'evolució del programa i el paper dels pacients actius formadors en els tallers d'educació per a la salut grupal.

 

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera va posar en marxa el Programa Pacient Actiu de les Illes Balears al febrer de 2018.

 

Les infermeres responsables del Programa del Pacient actiu a Balears, Lucía Moreno i Yolanda Cáceres, acompanyades de dos pacients actius de Palma de Mallorca, van iniciar al Hospital Can Misses la formació del grup de professionals que s'encarregaria en un futur de formar els pacients actius de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera: les infermeres Isabel Perelló Martínez, del CS Es Viver, Mari Carmen Escandell Marí, de l'CS Sant Antoni i Cati Escandell Marí, coordinadora d'infermeria de l'CS Can Misses.

 

Aquest procés, que ha englobat tres nivells de formació, la qual reben els professionals, la dirigida als pacients actius (que lideren grups d'altres pacients) i finalment l'orientada a la resta de pacients, va culminar amb la creació del primer grup del programa Pacient Actiu, format per 11 pacients que van ser captats de tots els centres de salut d'Eivissa i Formentera: José Torres Torres, Asunción Fresneda Cobos, Antonio Guasch Escandell, Cristina Tur Tur, José Luis Riera Hernández, María Lourdes Giráldez González, Mónica Ruiz Porlán, Narciso Cabanellas Becerra i Rafael Oliva Pericas.

 

El programa Pacient Actiu va dirigit a pacients amb problemes de salut crònics (que suposen més del 50% de l'activitat d'hospitalització i gairebé el 80% de les consultes en l'atenció primària), als seus familiars i als cuidadors.

 

L'objectiu és formar pacients actius que motivin i capacitin d'una manera més propera i efectiu a altres persones amb la mateixa malaltia, ja que parteixen de la seva experiència personal. D'aquesta manera, els pacients empoderats són capaços de prendre decisions informades sobre el tractament de la seva malaltia, considerar diferents opcions per gestionar les seves condicions i promoure la seva pròpia salut, implicant en el suport als cuidadors.

 

Aquests tallers es desenvolupen a través d'una estratègia d'educació per a la salut basada en la pedagogia activa (és a dir, a investigar la pròpia realitat i la situació concreta de cada un), incorporant la metodologia basada en la formació entre iguals i, per tant, motivant d'una banda als formadors a facilitar la comunicació i l'intercanvi d'experiències, i per una altra impulsant que els pacients siguin més capaços a l'hora de prendre decisions, resoldre problemes i autogestionar el seu problema de salut.

 

La tasca de diverses associacions de pacients ha estat crucial per contactar amb tots aquells pacients que formen part del projecte, als que es va entrevistar prèviament i es va fer una valoració inicial de salut.