Notícies de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT)

Humanitza pal·liatius

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera humanitza la sala d'informació de pal·liatius i la consulta d'infermeria oncològica

\ Ambdós projectes han estat finançats per l'associació Ibiza y Formentera Contra el Cáncer (IFCC)

\ Alumnes de Disseny d'Interiors de l'Escola d’Arts d’Eivissa han desenvolupat els dos projectes

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha presentat avui en roda de premsa el projecte d'humanització de la sala d'informació de la Unitat de Cures Pal·liatives i de la Consulta d'Infermeria Oncològica de l'Hospital de Dia Oncohematològic.

Carmen Santos, directora gerent de l'Àrea de Salut, juntament amb la directora d'Infermeria , Noelia Azqueta, han estat acompanyades de la presidenta de l'associació Ibiza y Formentera Contra el Cáncer, Helen Watson, entitat que ha finançat ambdós projectes, i de Paula Serra, Marina Alfaro i Nicolás Mendoza, cap de departament i alumnes, respectivament, de l'Escola d’Arts d’Eivissa, autors del projecte d'interiorisme.

El projecte d'humanització de la sala d'informació de la Unitat de Cures Pal·liatives, situada en la planta d'hospitalització d'Especialitats Mèdiques, sorgeix d'una proposta per a la segona edició dels Premis Humana d'humanització de l'atenció sanitària, que convoca la Direcció d'Infermeria anualment, i ha estat coordinat per la subdirectora d'Infermeria Yolanda Ferrer.

Amb el títol Humanitzar les males notícies, el treball presentat per professionals de la Unitat de Cures Pal·liatives, la Unitat d'Especialitats Mèdiques i el Servei d'Oncologia Mèdica té com a objectiu afavorir un ambient adequat en què es preservi la intimitat del pacient i el familiar per donar informació que permeti l'expressió emocional i verbal, a més de facilitar la comunicació entre professionals, pacient i família a la Unitat d'Especialitats Mèdiques, tenint en compte les necessitats psicosocials i emocionals que presentin en aquest moment, i també eliminar elements distorsionadors en el procés de la comunicació. Amb això es pretén crear un entorn confortable en el qual es garanteixi la intimitat i confidencialitat, es fomenti la confiança i es faciliti l'expressió de sentiments i emocions en un ambient d'acolliment i humà que garanteixi una atenció personalitzada durant el procés assistencial.

Per la seva banda, la Consulta d'Infermeria Oncològica de l'Hospital de Dia Oncohematològic va néixer l'1 d'octubre de 2018, just fa un any, amb l'objectiu d'oferir una atenció personalitzada i amb la intimitat necessària als pacients després de rebre el diagnòstic. Una consulta d'infermeria que resol els dubtes i les inquietuds de pacients i familiars en relació amb el tractament de quimioteràpia, l'alimentació, els efectes secundaris, la sexualitat, etc. Un espai situat enfront de l'Hospital de Dia, en el qual es reben els tractaments de quimioteràpia, que també requeria major calidesa i humanització, per la tipologia de pacient que s'atén.

Projectes finançats per l'associació Ibiza y Formentera contra el Cáncer

Helen Watson, presidenta d'IFCC, va conèixer el projecte Humanitzar les males notícies com a part del jurat dels Premis Humana de 2018 i, com en anteriors ocasions, va decidir impulsar-lo des de l'associació per a la millora dels pacients oncològics d'Eivissa i Formentera. També coneixia la Consulta d'Infermeria Oncològica, ja que IFCC havia finançat prèviament els fullets informatius de l'Hospital de dia Oncològic Recomanacions per als pacients en tractament de quimioteràpia. Watson va veure l'oportunitat de millorar la decoració d'ambdues sales.

La major part dels diners recaptats per IFCC per sufragar aquestes sales procedeix de la donació efectuada a l'associació per la Fundació Abel Matutes en el seu esdeveniment Think Pink 2018.

El pressupost de tots dos projectes d'interiorisme ha estat de 8.690 €, només en compra de mobiliari, ja que els projectes de decoració d'interiors han estat realitzats de manera altruista per alumnes de l'Escola d’Arts d’Eivissa, amb qui IFCC va contactar.

Dos alumnes del grau superior de Disseny d'Interiors de l'Escola d’Arts, autors del projecte

Marina Alfaro i Nicolás Mendoza, coordinats per la professora de Disseny d'Interiors Gloria Micó Pérez, varen ser els encarregats de desenvolupar els projectes de decoració de tots dos espais. La cap del Departament Paula Serra, ha acompanyat avui Marina i Nicolás, que han detallat el treball abans de visitar-lo. L'objectiu ha estat que no sembli un entorn mèdic, sinó que amb la utilització d'elements naturals com la fusta, estampats de naturalesa, i la il·luminació indirecta, crear espais més càlids i acollidors.